Együtt a pénztári szektor

Kevés Magyarországon előtakarékoskodó, pedig 10-ből 9 munkavállaló ismeri a pénztárakat és a kasszákat, és kiemelkedőn jó és olcsó megtakarítási formának tartják ezeket – áll abban a kutatásban, amelyet a Pénztárszövetség szeptember 25-i konferenciáján mutatnak majd be.

A rendezvényen a tervek szerint előadást tart Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter mellett többek között az MNB ügyvezető igazgatója, Kisgergely Kornél is.

„Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) tavaszi megújulásában azon fő törekvésünk tükröződik, hogy friss lendülettel kapcsolódhassunk be a nyugdíj-célú megtakarítások és egészségtudatos gondolkodás építésén dolgozó szervezetek, szabályozók által végzett szakmai munkába. Ezt a célt szolgálja a Pénztárkonferencia is” – fogalmazott Dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke a jövő heti konferenciával kapcsolatban

A Nemzetgazdasági Minisztérium és az MNB mellett a szakma olyan jeles képviselői előadást tartanak a konferencián, mint Dr. Hardy Ilona, vagy Lantos Csaba. A rendezvény platina-fokozatú főtámogatója az ERSTE Alapkezelő Zrt., melyet értékesítési igazgatója, Varga Zalán képviseli a délelőtti plenáris ülésen, míg az esemény Letétkezelői főtámogatója a Haraszti Zsuzsa Értékpapír Letétkezelési és Pénzügyi Intézmények Főosztályának vezető által képviselt Raiffeisen Bank.

A délelőtti előadásokat követően tematikus kerekasztal-beszélgetésekre kerül sor, melyek keretében a legnagyobb hazai pénztári alapkezelők szakemberei a hozamkörnyezetről, a nyugdíjcélú megtakarítások piacáról, kilátásairól, a pénztárak helyéről és fejlődési lehetőségeiről beszélgetnek. Külön figyelmet kapnak a délutáni programban a nyugdíjpénztárak, az egészségpénztárak és magánellátók.

„A javuló gazdasági kilátások és stabil működés mellett is sok a szektor-szintű nyitott kérdés. A rendezvényen a jövőbe nézve, a szakma a szabályozók, felügyelet és üzleti szféra színe-javát egybegyűjtve és megszólaltatva ezekre koncentrálunk” – emelte ki Kravalik Gábor.

Kutatás az előtakarékossági szokásokról

A Pénztárszövetség az NRC Kutatócentrum segítségével átfogó kutatással készül a rendezvényre, hogy részletesen bemutathassa a legfrissebb előtakarékossági szokásokat, attitűdöket.

„Nem titok, hiszen korábban is volt hasonló elemzésünk, hogy a lakosság csupán egyharmada előtakarékoskodik nyugdíjas éveire, pedig 10-ből 9 felnőtt dolgozó ismeri a pénztárakat. A kutatás eredménye megmutatja, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás a leggyakoribb hosszú távú megtakarítási forma” - nyilatkozta a Pénztárszövetség elnöke.

A megkérdezettek többsége úgy véli, hogy a pénztári megtakarítási mód a leginkább költséghatékony, és ehhez kapcsolódik a legjobb ár-érték arány is. Tény, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár a pénzügyi piacon az egyik legalacsonyabb költségeket igénylő megtakarítási forma. A mostanihoz hasonló alacsony kamatkörnyezetben az önkéntes nyugdíjpénztárak biztonságosan, az inflációt bőven meghaladó – tavaly akár két számjegyű - hozamokat kínáltak. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás elkezdése is egyszerű, nem igényel sem sok időt, sem külön szakértelmet. Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai ráadásul az egyéni befizetéseik után 20 százalékos (akár évi 150 ezer forintos) adó-visszatérítést is igényelhetnek, ami szintén jelentős érv a kasszák mellett.

Kevesen előtakarékoskodnak

Hogy a dolgozók kétharmadánál mindezek ellenére mi is a megtakarítások elmaradásának leggyakoribb oka, mennyire bíznak az emberek a jövőben, mit tehetünk, hogy merjenek, akarjanak gyűjtögetni, nos ezek a kérdések, válaszok nagyon fontosak számunkra. Közhelynek tűnik, de sajnos minél később vágunk bele a gyűjtögetésbe, annál többet kell rászánnunk az elérni kívánt eredményhez.” – magyarázta Kravalik Gábor.

A pénztárak saját adatai alapján a ma 30 éves kor alattiak csak a teljes tagság 7 százalékát alkotják. pedig az idő nekik dolgozik: az ő alacsonyabb (átlagosan jelenleg csupán 7200 forintos egyéni és munkáltatói) befizetéseikkel, hosszútávon stabil nyugdíj prognosztizálható. A Pénztárszövetség szerint az előtakarékosság fontosságát, azt, hogy a gondtalan időskor érdekében érdemes pénzt félretenni ezzel együtt is egyre többen ismerik fel, ami a főleg az egyéni tagdíjbevételeken látszik meg.

Nem lehet elég korán elkezdeni, de soha nem túl késő belevágni

A Pénztárszövetség friss kutatásának adataiból kitűnik, hogy a megkérdezettek átlagosan havi 31 ezer forint megtakarítást tartanak szükségesnek ahhoz, hogy az általuk kívánt életszínvonalat meg tudják tartani. Az idősebb korúak egyre magasabb összegekben gondolkodnak, a 40 éven felüliek már minimum havi 50 000 forintra teszik ezt a szintet.

A szektor adatait elemezve is észrevehető, hogy a tagság befizetései a kor előrehaladtával valóban növekszenek, bár mértékük jóval elmarad attól az összegtől, amit maguk a kasszatagok gondolnának ideálisnak. Míg a munkáltatói támogatások összege az idővel nem, vagy nem jelentős mértékben változik, addig megállapítható, hogy a tagok egyéni befizetéseiket 30 éves koruk után átlagosan 3600 forintról 60 éves korukig 7300 forintra, később pedig (bár a 60 éven felüliek aránya a tagság körében csupán 6%) már 15 ezer forint fölé is emelik. Ezek az egyéni befizetések a munkáltatói támogatásokkal kiegészítve, hosszútávon felhalmozva elegendőek lehetnek a nyugodt jövőhöz.

A Pénztárszövetség szerint a pénztártagok körében tetten érhető a tudatosság, hiszen tisztában vannak azzal, hogy mekkora havi megtakarított összeggel tudnák biztosítani az általuk elvárt életszínvonalat. Továbbra is nagy ugyanakkor a szakadék a tagok által ideálisnak tartott és a ténylegesen félretett forintok összegében. A felismerés és a lehetőségek közötti szakadék áthidalását a szövetség a kérdés fontosságának tudatosításában látja.

Minderről bővebben a szeptember 25-i Pénztár-konferencián.

#pénztárkonferencia #nyugdíj #előtakarékosság

Featured Posts
Recent Posts